Aktualności

Aktualności
Lazur na targach w Zakopanem

Lazur na targach w Zakopanem

SM Lazur uczestniczyła w V Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem.


Nie można wyobrazić sobie Tatr i Podhala bez góralskiej kultury i charakterystycznych dla gór produktów regionalnych. Każdy region to ludzie go zamieszkujący, krajobraz i produkty charakterystyczne dla danego terenu. Już od lat w całej Europie obserwujemy tendencję do powrotu do źródeł i promowania tego co mamy najlepsze. Do łask wracają tradycyjne i zdrowe potrawy oraz produkty spożywcze z danego terenu. W dniach od 10 do 17 sierpnia w Zakopanem odbyły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych, podczas których promowane były najlepsze produkty spożywcze w Polsce i Europie. Spółdzielnia Mleczarska Lazur po raz pierwszy była uczestnikiem targów pod Tatrami, a nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem. Codzienne degustacje przyciągały wielu smakoszy serów pleśniowych.


Podczas targów odbył się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otworzył barwny korowód a uczestniczyli w nim delegacje
władz samorządowych, bacowie, zaproszeni goście i tłumy turystów. Ponadto odbyły się również liczne seminaria i konferencje,
pokazy kulinarne, warsztaty artystyczne: malarstwo na szkle, rzeźba, garncarstwo oraz wieczorne koncerty gwiazd.