Po raz pierwszy zorganizowano event KALAK – KRAINA MLEKA, który zgromadził około 250 młodych uczestników. Dzieci miały okazję zapoznać się z pracą w gospodarstwie, warunkami hodowli krów oraz skosztować licznych wyrobów przygotowanych przez partnerów GR KALAK, w tym przez firmę Lazur. Edukowanie dzieci w zakresie branży mleczarskiej i rolniczej jest niezwykle ważne, ponieważ pozwala im zrozumieć, skąd pochodzi jedzenie, które spożywają, oraz docenić proces produkcji żywności. Takie wydarzenia pomagają kształtować świadome nawyki żywieniowe i budować szacunek do pracy rolników. Bezpośrednie doświadczenia i interakcje z produktami mlecznymi oraz rolnictwem są kluczowe dla rozwoju zdrowych nawyków żywieniowych w przyszłości. Na naszym stoisku dzieci mogły spróbować serów pleśniowych Lazur oraz odkryć smak pierogów z serem pleśniowym, jogurtem i miodem.