Po krótkiej przerwie został reaktywowany pod patronatem śp. Rafała Jelewskiego, uznanego szefa kuchni. Celem konkursu jest promocja lokalnych produktów i podnoszenie standardów kulinarnych. Od 2023 roku ma zasięg ogólnopolski i zdobył międzynarodowe uznanie jako finalista THE SPECIAL EVENT w USA w kategorii "Zrównoważonej gastronomii i eventów". Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku jest wydarzeniem niekomercyjnym, które promuje młode talenty kulinarne. Jest adresowany do kucharzy z całej Polski, zarówno tych zatrudnionych w lokalach gastronomicznych w kraju, jak i za granicą. Tegoroczną edycję wygrał Jakub Żymelski, szef kuchni w Restauracji Antonińska City w Lesznie, który z gastronomią związany jest od 15 lat. Nasze stoisko degustacyjne z serami pleśniowymi Lazur przyciągnęło wielu uczestników, którzy mieli okazję odkryć nowe smaki i zainspirować się kulinarnie. To była doskonała okazja do dzielenia się naszą pasją do serów i nawiązywania relacji z miłośnikami dobrej żywności.