Marka Lazur to synonim doskonałego smaku, najwyższej jakości i ponad pół wieku doświadczenia w produkcji serów z przerostem błękitnej pleśni. Nasza historia sięga lat 20. ubiegłego wieku, kiedy to w Skalmierzycach rozpoczęliśmy działalność jako spółdzielnia mleczarska. Początkowo wytwarzaliśmy mleko, śmietanę, twarogi i kazeinę, jednak prawdziwym bestsellerem było nasze masło, które eksportowaliśmy nawet do Anglii i Stanów Zjednoczonych.
W 1959 roku, czerpiąc inspirację z najlepszych, tradycyjnych francuskich receptur, podjęliśmy pionierską decyzję o rozpoczęciu produkcji polskiego Roqueforta, który zyskał nazwę Rokpol. Ser ten szybko stał się naszą wizytówką. W 1996 roku postawiliśmy wszystko na jedną kartę – zawęziliśmy asortyment do szlachetnych serów pleśniowych. Już rok później nasz flagowy produkt otrzymał nową nazwę – Lazur, którą przyjęliśmy także jako nazwę naszej spółdzielni.
Dziś jesteśmy liderem na polskim rynku serów z przerostem błękitnej pleśni i uznaną marką za granicą. Nieustannie się rozwijamy, wprowadzając nowe, innowacyjne rozwiązania. Posiadamy najnowocześniejszą w Europie linię produkcyjną, jako pierwsi w Polsce wprowadziliśmy sery pleśniowe w plastrach oraz w formie serów topionych. Nasze produkty eksportujemy do kilkunastu krajów Unii Europejskiej i poza nią.
Dzięki wdrożeniu i restrykcyjnemu przestrzeganiu zintegrowanych standardów bezpieczeństwa żywności, gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów. Mimo dynamicznego rozwoju i nowoczesnych technologii, pozostaliśmy firmą ze 100-procentowym polskim kapitałem, dumnie kontynuując naszą tradycję i pasję do tworzenia wyjątkowych serów.