Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach to nowoczesna firma, posiadająca niemal 90-letnią tradycję. Oryginalna, wypracowana przez lata, receptura oraz doświadczenie sprawiają, że firma dostarcza na rynek szlachetne sery pleśniowie o najwyższej jakości. Produkty Lazura są wytwarzane z mleka krowiego pasteryzowanego. Dostarczają je wyłącznie sprawdzeni dostawcy, którym stawiane są najwyższe wymagania jakościowe.

Unikalne sery Lazur łączą w sobie kremowy, maślany smak miąższu z aromatycznym posmakiem charakterystycznym dla każdego rodzaju pleśni niebieskiej i zielonej. Subtelny, złożony smak i aromat powstaje podczas wielotygodniowego dojrzewania w specyficznych warunkach, a wyjątkowe walory smakowo - zapachowe oraz walory odżywcze powodują, że sery Lazur posiadają szerokie zastosowanie kulinarne.

 

Firma rozszerza stale gamę oferowanych produktów, które dzięki ciągłym udoskonaleniom receptur serowarskich zyskują nowe, coraz lepsze walory. Oddana do użytku w 2010 r. nowa hala produkcyjna jest wyposażona w najnowocześniejszy park maszynowy co pozwoliło spółdzielni zwiększyć wydajność i moce produkcyjne. Innowacyjność w zakresie opakowań i sposobu konfekcjonowania to przejaw szybkiego reagowania na potrzeby rynku. Lazur to pionier w plastrowaniu serów z niebieską pleśnią i jedyny na rynku producent serów z przerostem pleśni zawierających aktywne kultury bakterii probiotycznych.

 

Lazur to firma ze 100-procentowym kapitałem polskim. W zakładzie ściśle przestrzegane są standardy ISO 22000 oraz BRC. Dziś Lazur to marka uznana w kraju i za granicą.