Aktualności

Aktualności
  • Historia sera pleśniowego

    Historia sera pleśniowego

    27 marca 2024

    Pierwsze odkrycia pleśni sięgają starożytności, gdy ludzie zauważyli, że ser pozostawiony w wilgotnym i ciepłym miejscu ulegał fermentacji i tworzeniu się pleśni.

    Czytaj więcej
  • Targi EKO Tredny

    Targi EKO Tredny

    20 marca 2024

    16-17 marca mieliśmy okazję uczestniczyć w największym spotkaniu ekobranży na Południu Polski, prezentując nasze sery pleśniowe Lazur na Targach EKO Trendy. W tym wydarzeniu wzięli udział nie tylko polscy producenci, dystrybutorzy, rolnicy, rzemieślnicy, ale także z Litwy, Bułgarii, Węgier, Maroka, Gruzji, Azerbejdżanu i Armenii, oferujący oryginalne specjały i smakołyki.

    Czytaj więcej
  • Lazur na Euro Gastro

    Lazur na Euro Gastro

    15 marca 2024

    Po udziale w targach EURO GASTRO, na których spędziliśmy trzy dni, pragniemy podzielić się naszymi wrażeniami, szczególnie związanymi z serami pleśniowymi Lazur, które cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających

    Czytaj więcej
  • Seria pokazów kulinarnych

    Seria pokazów kulinarnych

    7 marca 2024

    Za nami już 8. kulinarne show z serii 12, które miało miejsce w Warszawie, w restauracji Moonsfera, stanowiło prawdziwą ucztę dla zmysłów.

    Czytaj więcej
  • Pleśń w serach albo Dwa oblicza pleśni

    Pleśń w serach albo Dwa oblicza pleśni

    21 lutego 2024

    Znamy wszyscy ten charakterystyczny kożuszek pleśni, który zazwyczaj wzbudza niepokój, gdy pojawia się na chlebie, pomidorach czy truskawkach. Niemniej jednak, te obawy natychmiast przechodzą w zapomnienie, gdy mamy do czynienia z serem pleśniowym.

    Czytaj więcej
  • Błękitny ser pleśniowy na targach Lisbon Food Affair