Aktualności

Aktualności
Festiwal Czas Dobrego Sera w Sandomierzu

Festiwal Czas Dobrego Sera w Sandomierzu

W dniach 21-22 czerwca już po raz czwarty odbył się ogólnopolski festiwal „Czas Dobrego Sera” w królewskim Sandomierzu.


Grand Prix 2014 i pierwsze miejsce w kategorii serów pleśniowych zdobył Lazur Błękitny, produkowany w SM Lazur w Nowych Skalmierzycach. 

Celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów wytwarzanych na bazie mleka. W tym roku szczególną uwagę zwrócono na sery z przerostem niebieskiej pleśni. Spółdzielnia Mleczarska Lazur po raz pierwszy była uczestnikiem festiwalu, a nasze stoisko cieszyło się sporym zainteresowaniem wśród festiwalowych gości. Nasz ser Lazur Błękitny został doceniony w konkursie na najlepszy polski ser - Grand Prix 2014. Jury w składzie Antonello Sanna, Gieno Mientkiewicz, Edward Bajko, Jacek Szklarek przyznało SM Lazur pierwsze miejsce w kategorii serów pleśniowych. Na festiwalu pojawili się również producenci zagraniczni serów tacy jak: brytyjski Silton, hiszpański Cabrales, francuski Roquefort czy włoska Gorgonzola. Można było skosztować również regionalnych serów zagrodowych z małych rodzinnych gospodarstw.

Podczas festiwalu odbyły się również kulinarne atrakcje „Laboratoria Smaku” z serami i winami w roli głównej, m.in.: „Kochajmy pleśń oraz przekonajmy się z czym i jak ją jeść”, a także „Z jakimi trunkami najlepiej komponują się sery niebieskie”. Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów na festiwal do Sandomierza zaproszono polskich winiarzy. Ser i wino w wyjątkowy sposób podkreślają nawzajem swoje walory smakowe. W tej dziedzinie swoją wiedzą i doświadczeniem z uczestnikami festiwalu dzielili się uznani znawcy win. W trakcie imprezy odbyły się również pokazy kulinarne wybitnych szefów kuchni rekomendowanych przez Slow Food Polska: Witka Iwańskiego (Aruana), Alexa Barona (Solec 44), Adama Chrząstowskiego (Ed Red) i Darka Wójcika (Dwór Dwikozy). Dodatkowo goście mogli bawić się przy dobrej muzyce na nadwiślańskich Bulwarach, obchodząc Noc Świętojańską.