Aktualności

Aktualności

WĘGRY. Lazur Błękitny nominowany w Konkursie Serów z Państw Europejskich

Piętnaście, wytwarzanych zgodnie z długoletnią tradycją serowarską rodzajów serów, z piętnastu europejskich krajów zostało zgłoszonych do udziału w Międzynarodowym Konkursie Serów z Państw Europejskich. Organizowana przez firmę SZEGA Foods impreza obędzie się od 4. a 15. września 2013 r. Zwycięzca oprócz nagrody otrzyma tytuł ulubionego sera Węgier.


Konkurs ma na celu zwrócić uwagę węgierskiej społeczności na tradycyjne i długowiekowe wytwarzanie serów na naszym kontynencie oraz zaznajomić Węgrów z najwyższą jakością różnorodnych, produkowanych obecnie w Europie serów. Produkty zostały wybrane we współpracy z ambasadami 15. europejskich krajów biorących udział w konkursie. W tym zaszczytnym gronie znalazł się wytwarzany w Spółdzielni Mleczarskiej w Nowych Skalmierzycach Lazur Błękitny.

Poniżej kraje i lista produktów zgłoszonych przez poszczególne kraje do konkursu.
1. Belgia - Chimay, dojrzewający 6-miesięcy ser produkowany z pełnego mleka
2. Cypr - Halloumi świeży, półtwardy ser produkowany z krowiego i owczego mleka
3. Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii - Cathedral City Cheddar, dojrzewający 20 miesięcy ser twardy
4. Francja - La Valency, niepasteryzowany miękki ser kozi ze smakową skórką
5. Grecja - Graviera, 3-miesięczny niepasteryzowany ser twardy
6. Holandia - Old Amsterdam, 24-miesięczny ser dojrzewający
7. Chorwacja - Pagitwardy, ser wytworzony z mleka owczego
8. Irlandia - Kerrygold, dojrzewający 12-miesięczny ser twardy
9. Polska - Lazur Błękitny, dojrzewający ser pleśniowy
10. Litwa - Dziugas, 24-miesięczny tradycyjny ser twardy
11. Węgry - Lajta …… niepasteryzowany ser półmiękki
12. Włochy - Burrate …..ser świeży
13. Portugalia - Serra da estrela, 4-miesięczny dojrzewający ser z naturalną skórką
14. Hiszpania - Manchego, 12-miesięczny dojrzewający ser twardy z mleka owczego
15. Słowacja - Paranyica, tradycyjny ser wędzony z mleka owczego

Podczas imprezy przewidziano kulinarne atrakcje dla publiczności. Wszyscy od 4. do 10. września będą mogli skosztować kawałków serów w głównym sklepie firmy SZEGA Foods w centrum handlowym Budagyöngye a 11 września w wyznaczonym dla konkursu pawilonie sera na Festiwalu Wina w Zamku Buda. Każdy może zagłosować na swój ulubiony ser na stronie internetowej www.nemzeteksajtversenye.hu. Wśród głosujących rozlosowane zostaną cenne nagrody.