Aktualności

Aktualności
Lazur na Festiwalu "Czas Dobrego Sera"

Lazur na Festiwalu "Czas Dobrego Sera"

Na dwa dni, 28 i 29 maja, Sandomierz zmienił się w polską stolicę nieskończonych form mleka, a to za sprawą VI edycji festiwalu „Czas Dobrego Sera”. Na imprezę ściągnęli najlepsi serowarzy z całej Europy i tysiące wielbicieli mlecznych przysmaków. Wśród prezentowanych produktów znalazły się oczywiście szlachetne sery pleśniowe Lazur.


W ramach degustacji zaprezentowano w sumie niemal 300 rodzajów sera z 12 krajów, m.in. z Polski, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, Włoch, Hiszpanii, Litwy, Belgii, Francji, Holandii i po raz pierwszy również z Chorwacji. Ogromnym zainteresowaniem publiczności, tradycyjnie już, cieszyły się polskie sery zagrodowe, produkowane w niewielkich wytwórniach z różnych części kraju.

Serowarom towarzyszyli polscy winiarze, których wsparli wytwórcy z Węgier i Gruzji.  Swoje wyroby promowali także producenci regionalnych piw, nalewek, miodów pitnych i soków oraz wyrabianych według tradycyjnych receptur wędlin, chleba i konfitur. Degustacji towarzyszyły warsztaty i laboratoria smaku, w ramach których zaprezentowano techniki łączenia serów z winem i piwem. Nie zabrakło również pokazów kulinarnych, a prowadził je Gieno Mientkiewicz.