Aktualności

Aktualności
Lazur na medal

Lazur na medal

Ser pleśniowy Lazur Błękitny - porcja 100 g otrzymał I miejsce w kategorii Sery pleśniowe (z porostem i przerostem) podczas XXV Krajowej Oceny Serów i Twarogów. Wydarzenie było częścią X Euroforum Polskiego Mleczarstwa, które odbyło się w dniach 16-19 maja br. w Dąbrowie Górniczej.


Zgłoszone do konkursu w 13 grupach asortymentowych produkty oceniała Komisja Superarbitrów i 4 zespoły Arbitrów pod przewodnictwem prof. dr hab. Bogusława Staniewskiego.

W pierwszym etapie Lazur Błękitny oceniany był przez Komisję Arbitrów. Specjaliści dokonali analizy sensorycznej sera i ocenili go pod kątem prawidłowości oznakowania, estetyki, funkcjonalności i czytelności informacji zawartych na opakowaniu oraz informacji dodatkowych na nim umieszczonych.

Wyniki oceny Arbitrów przedłożone zostały Komisji Superarbitrów, która po ich przeanalizowaniu, wspomagając się dołączoną do produktu dokumentacją, przeprowadziła ocenę własną, będącą podstawą do przyznania Błękitnemu medalu za zajęcie I miejsca w kategorii Sery Pleśniowe.