Legenda mówi, że ser Roquefort został odkryty przez pewnego młodzieńca, który posilał się chlebem i serem owczym na skraju pewnej jaskini. W pewnym momencie zauważył w oddali piękną dziewczynę i wiedziony głosem serca porzuciwszy swój posiłek w jaskini, pobiegł za nią, a o serze później zapomniał. Kiedy wrócił kilka miesięcy później, pleśń (Penicillium roqueforti) przekształciła zwykły ser owczy w obecnie nam znany Roquefort.
Dziś proces dojrzewania w jaskiniach jest nadal ceniony przez serowarów, gdyż jaskinie zapewniają stałą temperaturę i odpowiednią wilgotność powietrza, co sprzyja prawidłowym warunkom powstawania pleśni na serach. Roquefort był wysoko ceniony już przez starożytnych Rzymian. Za datę jego powstania uznaje sie rok 79 n.e.. W 1411 roku Karol VI przyznał wyłączność na produkcję i technologie Roqueforta mieszkańcom okolic Roquefort-sur-Soulzon, od którego ser przybrał nazwę.