Pokazy live cooking połaczone z degustacją, które na swoim stosiku przygotował Lazur, przyciągnęły rzeszę miłośników dobrego jedzenia. Promowaliśmy przepisy na szybkie i zdrowe dania - rozgrzewająca zupa serowa na bazie Lazura Błękitnego, sery Srebrzysty i Złocisty na ciepło z sosem bakaliowym na bazie wina i miodu, sałatka z pełnoziarnistego makaronu, mieszanki sałat, łosisia i sera Lazur Turkusowy, czy tortille z warzywami i serami plesniowymi Lazur to tylko propozycje, które promowliśmy podczas tych dwóch dni.
Podczas targów promowaliśmy także najnowszy produkt z portfolio firmy - ser sklamierzycki, który powstał dzięki połaczeniu technologii produkcji sera żółtego i plesniowego Lazur. Skalmierzycki z powodzeniem zastępuje tradycyjny ser żółty lub wędlinę i sprawdza się w daniach na gorąco, ponieważ łatwo się topi i idealnie ciągnie.
Konsumenci poszukują produktów o najwyższej jakości, bogatych w składniki odżywcze – szczególnie wapń, często bez laktozy, a jednocześnie w przystępnej cenie. Idąc tym tropem, wielu producentów poszerza więc swoją ofertę lub modyfikuje produkty już istniejące na rynku tak, aby spełniały te wymagania. Firma Lazur nie musiała podążać za tym trendem, ponieważ produkty przez nią oferowane naturalnie się w niego wpisują.
Lazur od lat promuje świadomy wybór artykułów spożywczych i zdrową, zbilansowaną dietę, której świetnym uzupelnieniem mogą być właśnie produkowane przez spółdzielnię sery pleśniowe. Lazur Błękitny, Złocisty, Srebrzysty i Turkusowy oraz Lazur Skalmierzycki to nieocenione źródło białka, wapnia i fosforu, a także magnezu, potasu i sodu oraz witamin A i E, a co więcej - spożywane moga byc przez osoby na diecie bezglutenowej oraz wegetarian, ponieważ nie zawierają glutenu i produkowane są przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej.