O miano Serowego Króla konkurowały producenci z całej Polski, którzy prezentowali swoje sztandarowe produkty, a także nowości. Walory ich wyrobów oceniali odwiedzających - koneserzy serów i twarogów, poszukujący na festiwalu wyjątkowych smaków i ciekawych inspiracji kulinarnych. To właśnie oni zdecydowali, że marka Lazur: sery Lazur Błękitny, Srebrzysty, Turkusowy i Złocisty zasługują na miano Serowego Króla. Ciesząca się ogromną popularnością degustacja potraw przygotowanych na bazie serów pleśniowych, przygotowana przez kucharzy Restauracji Lazur, z pewnością pomogła podbić podniebienia zwiedzających i podjąć decyzję o oddaniu swojego głosu na sery z Nowych Skalmierzyc.
Tegoroczny Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa – Ogólnopolskie Święto Sera, odbył się w dniach 15-16 września. Organizatorem Festiwalu był Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Statuetka Serowy Król |