Na festiwalu zaprezentowane zostały sery i twarogi najwyższej jakości, które produkowane są przez krajowych producentów. Dla najmłodszych seromaniaków przygotowano m.in. mini pokaz technologiczno-laboratoryjny, w którym można było poznać sprzęt i stosowane dodatki technologiczne, badać mleko a także zapoznać się z tajnikami produkcji serów i masła. Nie
zabrakło również animacji w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, gier i konkursów z upominkami i nagrodami. Odbyła się także wystawa fotograficzna oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.
W przygotowanym stoisku eksperta można było uzyskać odpowiedź dotyczącą wyboru dobrego sera, rodzaju i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej nabiału. Odpowiedzi udzielali krajowi eksperci od serowarstwa. Spółdzielnia Mleczarska Lazur już po raz drugi uczestniczyła w Ogólnopolskim Święcie Sera. Na stoisku Lazura można było spróbować wyśmienitych serów pleśniowych oraz poznać ich walory zdrowotne i smakowe. Tradycyjnie nie zabrakło pokazu kulinarnego w wykonaniu naszego kucharza Krzysztofa Szkudlarka.
Momentem kulminacyjnym festiwalu było ogłoszenie wyników plebiscytu konsumenckiego i konkursu na najlepszy ser i twaróg. SM Lazur otrzymała tytuł Serowego Króla - nagrodę konsumentów w kategorii serów pleśniowych z przerostem za zestaw serów Lazur Złocisty, Srebrzysty, Błękitny i Turkusowy oraz Hit Serowy za ser Lazur Skalmierzycki.