O wyjątkowo pełnym, wyrazistym smaku Rokblu, bogatym grzybowym aromacie oraz aksamitnej, maślanej konsystencji decyduje wydłużony okres dojrzewania. Kremowy miąższ Rokblu intensywnie przerasta szlachetna pleśń, tworząc w jego wnętrzu wyraźne, nieregularne wzory. Dostępny jest w blokach o wadze 1,0-1,4 kg.
Dzięki swoim walorom, Rokblu sprawdza się w wymagającej, profesjonalnej kuchni. Najwyższej klasy polskie mleko, z którego powstaje oraz wolny od środków konserwujących skład jest gwarancją doskonałej jakości Rokblu.
Pierwsze branżowe wyróżnienia Rokblu zdobył już w momencie wejścia na rynek. W prestiżowym Kulinarnym Konkursie Sera Good Cheese 2017 nagrodzony został złotym medalem w kategorii ser do pizzy i najważniejszym laurem tego wydarzenia – tytułem Grand Prix. Rokblu wraz z pozostałymi serami Lazur otrzymał również statuetkę za najwyższą jakość podczas XXVI Targów Mleczarskich MLEKO-Expo 2017.